Koken is de taal van iedereen

Vrijdag 8/12
Vandaag komen 8 leerlingen met een auditieve beperking langs op KOOKMET. Vier van hen zijn slechthorend en vier doof. Samen met hun 3 begeleiders wandelen ze onze HQ op Abattoir binnen. We verdelen hen in groepjes en vliegen samen de markt op.
Shoppen, koken en eten doen ze vandaag zeker niet alleen, maar samen met de Magnoliaschool en GBS School 13 uit Anderlecht.

Communiceren gaat vrij vlot dankzij de tolk die mee is, maar na een tijdje merken we eigenlijk dat we onze boodschap ook kunnen overbrengen dankzij zelf-uitgevonden-gebarentaal.

Communiceren zonder tolk tussen de dove en niet-dove leerlingen gaat moeilijk, maar samen koken lukt zonder probleem. Samen eten klaarmaken is nu eenmaal heerlijk universeel en voor iedereen verstaanbaar.

Na het koken hebben we nog even tijd om de markt op te gaan. We gaan ook kijken naar het speciale vlees bij de beenhouwers. Zoveel soorten vlees dat er ligt: lever, hersenen, hart, maag, … dat vinden ze interessant.

Tijdens het eten gaan de dove leerlingen liever bij elkaar zitten, want communiceren met de andere leerlingen via de tolk vinden ze niet zo gemakkelijk en aangenaam. We vinden dat wel jammer, maar ja… Mijn to do lijst krijgt er zo meteen een opdracht bij. Volgende keer pakken we dit anders aan.

Tijdens het afsluiten evalueren we de dag. Ze vonden het leuk en spannend. Het leukste vonden ze om nieuwe recepten te proeven en samen te werken met andere scholen. De leerkracht vindt het vooral tof om andere klassen te ontmoeten en samen één activiteit te doen.

Wij nemen mee dat we een methodiek nodig hebben om de dove leerlingen in contact te brengen met de andere leerlingen zonder tolk. Hebben jullie hier tips voor? Shoot!

kasterlinden 8 12

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

Maak een gratis website of blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: