Wanneer buitengewoon gewoon wordt

Vrijdag 24/11/2017 is het de 4de verjaardag van KOOKMET. Toevallig krijgen we ook de 10.000ste deelnemer van KOOKMET over de vloer. De Brusselse Cardijnschool, Unesco school bereiden samen met de VIVES hogeschool van Torhout met 75 deelnemers een gezonde en lekkere lunch voor 120 eters. Voor sommige leerlingen van de Cardijnschool is het hun eerste bezoekje, anderen zijn al eens langs geweest.

Als ze toekomen zie ik blije en nieuwsgierige gezichtjes. De blije gezichtjes zijn de kinderen die opnieuw komen, ze zijn blij dat ze nog eens op de markt mogen koken, vertellen ze mij. De nieuwsgierig kindjes zitten vooral met vragen.

Ik vertel de leerkrachten dat we de groepen gaan mengen en dat ze dus een hele dag gaan doorbrengen in kleine groepjes samen met andere leerlingen. Ze vinden dat oké. Het wordt een uitdaging: 75 deelnemers van verschillende leeftijden en achtergronden door elkaar. Wat zal dat geven?

In het begin is er onwennigheid bij de andere groepen. De studenten van Vives die een lerarenopleiding volgen, mogen vandaag de groepen begeleiden, maar ze hebben nog geen ervaring met kinderen met een beperking. De andere leerlingen zijn van de Unesco school. Ook zij zijn nog niet of weinig in contact gekomen met mensen met een beperking. KOOKMET schiet in gang en langzaam deint de onwennigheid weg. Alle groepen doen vol enthousiasme mee en proberen de lekkerste maaltijd klaar te maken.

Wat mij opvalt is dat we erin geslaagd zijn om ons ideale beeld van inclusie neer te leggen. Het buitengewone werd gewoon en iedereen was betrokken bij het gebeuren.

Dat ik achteraf weinig tot geen vragen krijg over de leerlingen van de Cardijnschool, is voor mij een teken dat ze niet meer als een aparte groep worden gezien maar tot het groter geheel behoren. Vragen als ‘waarom zijn zij raar?’ krijg ik niet, wel de vraag of ze nog wat eten mogen bijhalen. Ik merk dat ons ‘iedereen door elkaar’ plan ook aan tafel van kracht blijft. De leerlingen gaan niet spontaan bij hun klasgenootjes zitten, maar proberen bij hun groepje waarmee ze gekookt hebben te blijven.

Ook Groep INTRO is aanwezig met haar ervaringsdeskundigen die ons observeren en feedback geven. Ik merk dat meer en meer drempels zijn weggehaald en dat we meer en meer effectief bezig zijn met de integratie van deze doelgroep.

Wat begon als een plan wordt stilletjes aan realiteit. Ik kijk al hoopvol uit naar de volgende KOOKMET met special guests.

Check hier onze facebook pagina voor meer foto’s.

Ook de Cardijnschool heeft een blog, die is hier te vinden.

 

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

Maak een gratis website of blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: